Onze persoonlijke diagnose van de media

zaterdag 8 december 2007

Vino houdt wielrennen voor bekeken

"Ik sla de deur dicht en ga weg", met die woorden kondigde Alexander Vinokourov zijn afscheid van de wielersport aan. De Kazak werd uit de Tour gezet,omdat hij betrapt was op bloeddoping. Toen ook de tegenexpertise positief bleek, wees zijn team Astana hem de deur. Toch blijft Vino vechten voor eerherstel, maar fietsen dat doet hij niet meer.

In 1998 maakte de blonde kazak zijn profdebuut bij de Franse Casinoploeg, maar pas in 2003 leerde de buitenwereld Alexander Vinokourov kennen. Hij won Parijs-Nice en droeg zijn zege op aan zijn landgenoot Andrei Kivilev, die tijdens de rittenwedstrijd zwaar ten val kwam en overleed. De anders zo koele en stille Vinokourov klom zwaar geƫmotioneerd op het hoogste podiumtrapje en maakte duidelijk dat hij en Andrei voor altijd samen zouden rijden.

Vinokourov wou zijn land zo graag een eerste tourzege schenken, maar deze droom kon hij niet waar maken. In 2005 botste hij op een beresterke Lance Armstrong en in 2006 werd zijn Astana-team uit de Tour geweerd. Verschillende renners uit het team werden immers in verband gebracht met Operacion Puerto. In 2007 zou het nu of nooit zijn voor de Kazak, maar een val in de vijfde rit stak daar een stokje voor. Het was een mirakel dat de volledig ingepakte Kazak nog twee ritten won. Enkele dagen later, toen bleek dat Vino zijn overwinningen niet zuiver had behaald, brak de hel los.

Vino houdt zijn onschuld nog steeds staande en beweert dat hij er in geluisd werd. "Het was een complot", zegt de Kazak. "De Europeanen moesten niets van de Kazakken van Astana weten." Als wielerfan hoop je samen met Vino dat hij gelijk heeft en dat hij niet de zoveelste dopingzondaar is, maar in feite kan je er niet omheen : na Ullrich en Basso is er weer een ster uit het wielerfirmament naar beneden gedonderd.

Geen opmerkingen: