Onze persoonlijke diagnose van de media

dinsdag 23 oktober 2007

Auteur weigert hoogste literaire onderscheiding

De tijd dat auteurs boeken schreven om de kunst en alleen om de kunst, lijkt volledig achter ons te liggen. Dat bewees de Nederlandse schrijver Jeroen Brouwers vandaag.


De auteur liet aan de Nederlandse Taalunie weten dat hij de Prijs der Nederlandse Letteren 2007 niet in ontvangst kan nemen. Niet omdat de man daarvoor te bescheiden is, maar omdat hij het prijzengeld (toch een mooi bedrag van 16.000 euro) te laag vindt.

Op de website van het NRC-Handelsblad, wordt duidelijk dat Brouwers zich tekort voelt gedaan :

Je wordt naar de Parnassus getild en afgescheept met een aalmoes. Deze prijs wordt de Nobelprijs der Lage Landen genoemd en daar hebben de Nederlandse en Belgische regering, aangezien de prijs driejaarlijks wordt uitgereikt, samen het luttele bedrag van 2666 euro per jaar voor over.

Nu gebeurt het wel eens vaker dat laureaten een prijs weigeren. Maar dan hebben ze daar vaak een begrijpelijke reden voor. Zo stuurde in 2003 de Koreaan Dong Hyek Lim zijn kat op de prijsuitreiking van de Koningin Elizabethwedstrijd, omdat hij het niet eens was met de jury die hem een bronzen medaille gaf. De Britse dichter Benjamin Zephaniah weigerde in hetzelfde jaar een Britse koninklijke onderscheiding, omdat het Buckingham Palace hem herinnerde aan de Victoriaanse periode, waarin zijn voorouders werden mishandeld en verkracht. En vorig jaar kwam de wiskundige Rus Andrej Okoenkov niet om zijn Fields Medaille (een soort nobelprijs voor wiskundigen), omdat 'de correctheid van zijn ontdekking' (waarop ik als dyscalculus niet verder wens in te gaan) hem al genoeg voldoening gaf. Blijkbaar haalt Brouwers weinig genoegdoening uit zijn werk.

Geen opmerkingen: