Onze persoonlijke diagnose van de media

dinsdag 23 oktober 2007

En de winnaar is ...?

Het hing al langer in de lucht, maar vorige week werd het pas officieël. Tijdens een ceremonie in Madrid werd Oscar Pereiro gehuldigd als winnaar van de Tour de France 2006. U kent het verhaal waarschijnlijk wel. Floyd Landis won na een wonderbaarlijke verrijzenis de Tour, maar bleek uiteindelijk te veel testosteron in het bloed te hebben. De Amerikaan liet het hier echter niet bij en ging in beroep. Ettelijke procedures later kan Pereiro toch nog de gele trui om zijn schouders hangen.

Nog diezelfde week raakte bekend dat Danilo Di Luca drie maanden geschorst wordt voor zijn betrokkenheid bij de dopingzaak Oil for Drugs. De schorsing stelt in feite niet veel voor. Di Luca zal enkel de laatste ProTourwedstrijd, de Ronde van Lombardije, missen. Hierdoor komt wel zijn leidersplaats in de ProTour in het gedrang. Als achtervolger Cadel Evans de kloof van vijftien punten kan overbruggen, is Di Luca zijn leiderstrui kwijt. Er moet echter ook rekening gehouden worden met een alternatief scenario. Evans kan de kloof niet overbruggen en zo wint de geschorste Di Luca alsnog de ProTour. De UCI wou van deze schande bespaard blijven en besloot daarom om Di Luca uit het klassement te schrappen.

Damiano Cunego wint zaterdag de Ronde van Lombardije en Evans finisht als zesde. Hierdoor wordt hij op de valreep eindwinnaar van de Pro Tour. Maar dan komt er nog een andere aap uit de mouw : Alexander Vinokourov. De Kazak won tijdens de Tour de tijdrit naar Albi, maar werd enkele dagen later betrapt op bloeddoping. In principe verliest hij dus zijn overwinnig en de bijhorende punten voor het klassement. Evans die tweede finishte, zou de tijdrit dan winnen. Maar aangezien de procedure tegen Vinokourov nog loopt, kan de UCI Evans nog niet uitroepen tot winnaar van de Pro Tour. Uiteindelijk zal de Australiër de overwinnig krijgen, maar de vraag is wanneer.

Zondag werd Kimi Raïkkönen wereldkampioen Formule 1 en dit dankzij het falen van leider Lewis Hamilton. Die strandde in het algemeen klassement op één puntje van Raïkkönen en verloor zo zijn wereldtitel. Ook dit verhaal kreeg uiteindelijk nog een staartje. Uit onderzoek bleek dat er een probleem was met de benzinetemperatuur in de wagens van BMW-Sauber en Williams. Op basis hiervan kunnen de rijders voor die teams geschorst worden. Hierdoor zou Hamilton enkele plaatsen opschuiven in het wedstrijdklassement en zo toch nog wereldkampioen worden. De wedstrijdcommisarissen gingen echter niet tot sancties over en Raïkkönen behoudt zijn weredltitel. De teambaas van Hamilton liet het hier echter niet bij en ging in beroep tegen deze beslissing. Ook dit verhaal wordt ongetwijfeld nog vervolgd.

Wie dezer dagen één of andere sport beoefent, kan dus maar beter een goede advocaat en een uitstekend boekhouder onder de arm nemen. Wie kan al deze procedures, het gegoochel met punten en de schorsingen immers nog bijhouden? Hoeveel waarde heeft je overwinnig nog als je ze verkrijgt voor de rechtbank of als je ze pas een jaar later krijgt toegewezen? Je mag de overwinnig dan wel eerlijk verkregen hebben, zoals Pereiro, maar ik denk dat hij toch liever op de Champs-Elysées met de bloemen had kunnen zwaaien.

Geen opmerkingen: