Onze persoonlijke diagnose van de media

maandag 5 november 2007

BV's overrompelen de Boekenbeurs

Wie heeft er nu nog geen boek geschreven? Zo vatte de Gazet van Antwerpen de verzuchtingen van het publiek op de boekenbeurs samen. Het was ook de collega's van de televisie niet ontgaan dat er dit jaar heel wat BV's op de boekenbeurs zetelen. De Rode Loper bracht deze avond een kleine reportage over deze bekende (would be)schrijvers. Ze verkondigden natuurlijk allemaal dat ze het boek helemaal zelf geschreven hebben. Dominique Monami zei verrast te zijn van het schrijverstalent dat ze bezit. Enkel zangeres Natalia biechtte op dat haar boek geschreven werd door een ghost-writer.

Waarschijnlijk hebt u zich al meermaals afgevraagd hoe het de kleine Natalia op school en op internaat verging, wel dat komt u allemaal te weten in haar biografie. Er is echter voor ieder wat wils. Het penaltygeheim van Jean-Marie Pfaff, de rijmelarijen van Steph Goossens (alias Cois uit thuis), de fanbrieven van Kim Clijsters of de goede raad van tienermoeder Stephanie Planckaert u vindt het allemaal terug op de Antwerpse boekenbeurs.

De reportage van de rode loper eindigde met enkele beelden van de talrijk opgekomen massa die zich verdrong rond de standjes met de BV's. Deze stonden in scherp contrast met de beelden van een lege tafel waarachter auteur Bob Mendes werkloos zat toe te kijken. Waarschijnlijk zijn velen de speech van Erik Vlaminck, voorzitter van de Vlaamse Auteurvereniging, bij de opening van de boekenbeurs al lang vergeten. Hij zei : "De beschaamd en beduusd vertelde verhalen over bijtende armoe van gerespecteerde, maar oudere of door de commercie uitgerangeerde collega's zijn hallucinant." Met andere woorden : Schrijvers die hun vak kennen, kunnen met moeite leven van hun boeken. Maar een BV die tussendoor ook vlug nog een boekje schrijft, krijgt meer aandacht dan de "echte" schrijvers

Geen opmerkingen: