Onze persoonlijke diagnose van de media

maandag 12 november 2007

Thierry Rebels

Indra Dewitte had het niet gemakkelijk gisteren. De presentatrice van De Zevende Dag modereerde een debat tussen Thierry Debels, auteur van het boek 'Hoe goed is het goede doel', en Dré Smessaert van Vredeseilanden. Debels was daarbij zo vriendelijk om steevast de vragen van Indra Dewitte te negeren. Hij vond die vragen dan ook niet relevant en stelde er daarom zelf enkele voor waar hij wel op in wou gaan.

Het is misschien een ideetje dat van pas kan komen nu de VRT moet besparen. Bij een interview schaf je de interviewer gewoon af, en laat je de geïnterviewde zelf vragen stellen die hij of zij dan uitgebreid kan beantwoorden. Dan hebben de kijkers ook geen last van medelijden met de interviewer, die koppig vragen blijft stellen.

Maar zolang het oude format gebruikt wordt, mag een journalist, zoals Debels zichzelf noemde, toch wat meer respect tonen voor zijn collega's. En niet alleen door de vragen van de interviewer te beantwoorden. Want door zichzelf journalist te noemen, maakt hij elke journalist belachelijk die wel weet dat drie artikels en de getuigenissen van twee ex-werknemers niet bepaald bronnen zijn om een heel boek op te baseren.

Geen opmerkingen: