Onze persoonlijke diagnose van de media

donderdag 1 november 2007

Insecten op je bord

Gebakken sprinkhaan, zandkoekjes met meelwormpjes of noordzeetong op een bedje van geroosterde krekels. Binnenkort is het de normaalste zaak van de wereld. Of mogen we ‘binnenkort’ schrappen?


Volgens de Nederlandse professor Arnold Van Huis (o.a. in De Zevende Dag) eet al 80 percent van de wereldbevolking insecten. Wij zouden volgens diezelfde professor beter de meerderheid volgen. Insecten bevatten veel eiwitten en aminozuren. Daarmee zijn ze een geschikt vervangingsmiddel voor vlees. En dat zullen we binnenkort meer dan nodig hebben.

De veestapel is op dit moment niet groot genoeg om de groeiende wereldbevolking van vlees te voorzien. Bovendien is intensieve veeteelt één van de grootste oorzaken voor de opwarming van de aarde. Koeien produceren bijvoorbeeld zeer veel methaangas. Daarenboven moet al het vee ook gevoed worden. Er is dus niet alleen landbouwgrond nodig om de koeien te laten grazen, maar ook om er veevoedergewassen op te telen. En dat is er zeker in Europa niet voldoende.

Toch nog niet overtuigd? Aan de universiteit van Wageningen in Nederland loopt een onderzoek om de eiwitten van insecten grootschalig te produceren en te commercialiseren. Daardoor zouden we dan insecten kunnen eten zonder dat het eten eruit ziet als een insect. Misschien eten we binnenkort dus keverworsten.

Smakelijk!

Meer info vind je hier.

Voor andere links moet je hier zijn.

Geen opmerkingen: