Onze persoonlijke diagnose van de media

dinsdag 13 november 2007

Er wordt wat afgebakkeleid in deze electorale potpourri

Spellingsfanaten der Nederlanden verenigt u! Het Genootschap Onze Taal viert haar 75ste verjaardag. En hoe!

De taalminnende organisatie heeft op Youtube enkele filmpjes geplaatst, waarop het voormalige nieuwsanker van het NOS-journaal, Henny Stoel, prachtig gestileerde zinnen de wereld instuurt. Een normaal mens zou drie adempauzes nodig hebben, maar bij Henny stromen woorden zoals 'pais', 'putschist' en 'goochemerds' met veel 'bravoure' naar buiten. De auteur van de tongbrekers, Jaco de Kraker, is de kermis van Leterme en de zijnen niet ontgaan: 'Er wordt wat afgebakkeleid in deze electorale potpourri', horen we Henny zeggen.

Stoel leest het dictee dat naar de naam 'Op campagne' luistert, vanuit wat hoogswaarschijnlijk het hoofdkwartier van Onze Taal moet zijn: rechts in beeld zien we een kast, waarop de heilige boeken prijken. De Woordenlijst Nederlandse taal (het groene boekje) en de drie turven van het Groot Woordenboek der Nederlandse taal.

Het dictee wil een voorsmaakje zijn van het Groot Dictee der Nederlandse Taal, dat woensdag 19 december op Canvas en Nederland 1 zal worden uitgezonden. De spellingskraker bestaat uit zeven zinnen, waarvan er momenteel al vijf online staan. De overige twee verschijnen nog in de loop van deze week. Elk filmpje bevat één zin, waarvan de correcte schrijfwijze op de website van Onze Taal is terug te vinden.

Het dictee en de verbetering ervan vind je hier: http://www.onzetaal.nl/dictee

Geen opmerkingen: